Jídlo na trailu

Dehydrovaná strava: Jak si ji vyrobit doma

Dehydrovaná strava je na traily asi nejlepší variantou. Především kvůli své nízké hmotnosti, při které zůstávají zachovány výživové hodnoty i chuť. V outdooru bohužel často platí, že co je lehké to je drahé. To i v tomto případě. Není tedy výjimkou, že za jednu porci této stravy zaplatíte víc jak za lepší jídlo v restauraci. Co ale dělat na treku, kde žádné restaurace nejsou a vy nechcete táhnout těžké konzervy? Pokud máte doma sušičku, můžete si toto jídlo vyrobit sami.

Kupovaná dehydrovaná strava

Firem, které se zabývají výrobou dehydrované stravy je již poměrně mnoho. Bohužel se ceny za jednu porci pohybují většinou od 150 Kč do 350 Kč. Pokud vyrážíte na týdenní trek, na vašem rozpočtu se to výrazně projeví především v případě, že vaříte dvakrát denně. A čínské polívky s minimální nutriční hodnotou jíst celý týden nechcete. Hotová jídla od Maggi či Vitany nejsou také zrovna nejzdravější a navíc vás na dlouho nezasytí. O polévkách z pytlíku ani nemluvě.

Domácí výroba

Naštěstí se dá dehydrovaná strava vyrobit doma. Chuť, čas a zejména výše zmíněná sušička, to je to co k výrobě potřebujete. Buď si suroviny nasušíte zvlášť a až poté smícháte, nebo celý pokrm uvaříte a následně usušíte.

dehydrovaná strava
Kupovaná dehydrovaná strava

Surovina nasušené zvlášť

Zvlášť se dá nasušit mnoho druhů zeleniny, ovoce ale třeba i luštěnin. Sušenou mrkví, paprikou či cibulí skvěle dochutíte kuskus či polentu, které stačí zalít pouze horkou vodou. K tomu trochu soli a chilli a máte vařeno. 

Maso

S masem je to trochu složitější. Často se stává, že po rehydrataci zůstává tuhé a musíte tím pádem více žvýkat. Dá se tomu trochu zabránit tím, že do libového mletého masa přidáte strouhanku.  Vlhkost díky tomu lépe pronikne do masa a stane se měkčí . Libové by mělo být proto, aby tuk v něm případně obsažený nežluknul. Nejlépe toho dosáhnete, když si kus masa v celku doma očistíte a následně sami namelete nebo najemno nasekáte.

  • 450 g libového mletého masa
  • 1/2 hrnku strouhanky
  1. Strouhanku vmícháme do masa.
  2. Na mírném ohni orestujeme na pánvi až maso zezlátne.
  3. Vysušíme papírovým ubrouskem, abychom se zbavili přebytečné vody a tuku.
  4. Následně vložíme do sušičky. Pokud máte děrované pláty vložte do nich pečící papír.
  5. Sušíme na 40-60°C  cca 6 hod (podle možností vaší sušičky)
  6. Po usušení vetší kousky rozlámeme, aby se lépe rehydrovaly.

Dehydrování hotových pokrmů

V tomto případě nejdříve pokrm klasicky uvaříte a až teprve poté dáte vše sušit. Na trailu stačí směs zalít horkou vodou a chvíli nechat nabobtnat a je hotovo. Na sušení se hodí především jídla obsahující nějakou omáčku nebo takové, které jsou krémové konzistence. Mám zde dva recepty na ukázku. Vaší fantazii se však meze nekladou. Každému chutná něco jiného a tudíž bude mít i jiný výběr.

Chilli con tofu

Ne že bych byla vegetariánka, ale tato varianta mi přišla jednodušší než s masem, které může zůstávat tužší. Vše jsem se snažila krájet na co nejmenší kousky, aby se to lépe sušilo ale i následně rehydrovalo. Vše dělám hustší konzistence abych snížila množství vody a tím zkrátila dobu sušení.

  • 3 velké porce
  • 1 500 g před sušením
  • 500 g sušeného pokrmu
  • 40 °C
  • 8 hod sušení
Suroviny:
  • lžíce olivového oleje
  • 2 velké cibule 
  • 1 balené tofu (180 g) na jemno nastrouhané
  • 3 kapie 
  • 5 chilli papriček (mám ráda hodně pálivé)
  • čerstvě nadrcený pepř
  • 2-3 lžičky mleté papriky
  • sojová omáčka
  • rajský protlak (140 g)
  • chilli omáčka podle chuti
  • sůl
  • 3 plechovky červených fazolí bez nálevu (rozmačkané, opět kvůli lepšímu sušení a rehydrataci)
  • hladká mouka (může být i kukuřičná)

Postup:

  1. Na oleji osmahneme cibuli
  2. Přidáme najemno nakrájenou papriku, nastrouhané tofu a chilli papričky 
  3. Zakápneme sojovou omáčkou
  4. Pánev sundáme z plotny a přidáme mletou papriku, pepř a sůl
  5. Zalijeme rajským protlakem a chilli omáčkou
  6. Přidáme rozmačkané fazole
  7. Nakonec zaprášíme moukou
Rozprostřu vše na pláty sušičky a suším dokud se směs neláme. Pokud máte děrované pláty, vložte na ně pečící papír.
dehydrovaná strava
Chilli con tofu před sušením

Indická čočka dhal

  • 4- 5 velkých porcí
  • 40 °C
  • 5-6 hod sušení

Suroviny:

  • 500 g červené čočky
  • 0,75 litru zeleninového vývaru ( případně můžete použít z kostky)
  •  8 ks na drobno nasekaných rajčat
  • 4 ks cibule na drobno nakrájené
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 kávové lžičky čerstvého zázvoru
  • 4 kávové lžičky koření Garam masala 
  • 2 kávové lžičky kari
  • 1 kávová lžička kurkumy
  • 2 kávové lžičky drceného římského kmínu
  • citronová šťáva podle chuti

Postup:

  1.  Na oleji osmahneme cibuli
  2. Přidáme prolisovaný česnek, garam masalu, římský kmín, kari a kurkumu
  3. Zalijeme zeleninovým vývarem
  4. Přidáme čočku a jemně nastrouhaný zázvor 
  5. Dusíme do změknutí čočky (15-20 min)
  6. Než se čočka zcela dodělá přidáme opravdu na jemno nakrájená rajčata
  7. Osolíme
  8. Dochutíme citronovou šťávou

Hotový pokrm opět dáme sušit než se směs nezačne drolit.

dehydrovaná strava
Indická čočka s příliš velkými kousky rajčat

Jak dehydrované jídlo skladovat

Zásadní nevýhoda oproti kupované dehydrované stravě je samozřejmě trvanlivost. Kupované vám vydrží třeba i několik let což se o domácí výrobě říct nedá. Nejlepší co můžete udělat je samozřejmě domácí dehydrované jídlo neskladovat a nasušit si ho bezprostředně před cestou. Jsou samozřejmě i jiné možnosti.

1. Zip-lock sáčky

  • možno použít v případě  spotřeby do 1 měsíce

2. Sklenice

  • možno použít v případě  spotřeby do 1 měsíce

3. Vakuování

  • odstraňuje kyslík, který mění vzhled potravin a negativně ovlivňuje nutriční kvalitu jídla
  • chrání potraviny před vlhkostí, která způsobuje růst plísní
  • díky kompresi jídla, balíčky zaberou méně místa

4. Zamražení

  • pokud jídlo budete konzumovat za více jak 1 měsíc,  zamrazte ho
  • nejlépe vakuově balené, díky čemuž mráz neovlivní chuť jídla
  • po vyjmutí dehydrovaného jídla z mrazničky v případě potřeby dosušte v sušičce

Už jsem někdy zkoušeli vyrábět dehydrované jídlo doma? Máte nějaké vyzkoušené recepty, které se vám osvědčili? Nebo raději volíte kupovanou stravu? Napište mi do komentářů…

Šumava

Předchozí

Šumava: Přechod z Nové Pece do Železné Rudy

evropské traily

Následující

Evropské traily: Inspirace kam příště vyrazit

Sledovat mě můžete také na:

2 komentáře

  • Lukáš

    Ahoj, na cestu Nová Pec-Zelezna Ruda rád vzpomínám. Až na přespání v Modravě na autobusové zastávce ze dřeva kde mi do ucha vlezl škvor 😂 a nebo o 2roky později ve Stážným kdy jsme odcházeli z nouzového nocoviště na benzinku která už byla zavřená a nakonec sme se ubytovali na lavicích u rybárny. Tento rok taky snad půjdu sám tak jsem zvědavý jak to dopadne….

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *