ovesná kaše
Jídlo na trailu

Instantní ovesná kaše: Jak si ji připravit doma

Ovesná kaše je asi nejvíce používaná snídaně na trailech vůbec. Přinejmenším na těch dálkových. Pokud by si ji měl člověk kupovat v těch malých sáčcích, které se prodávají v obchodě, jednak se nedoplatí, a co je ještě horší, ani se nenají. Chybějící energii si nemůžete na cestě dovolit. Pokud máte čas a chuť, není nic jednoduššího než si takovou kaši připravit doma. Slovo instantní je zde použito oprávněně. Stačí směs, kterou si vytvoříte, zalít horkou vodou. Není potřeba žádného dalšího vaření. Jen pár minut počkáte a pod pokličkou se snídaně dodělá sama.

Jak na to?

Na jednu porci základní kaše potřebujeme:

  • 100 g jemných (drcených) ovesných vloček
  • 30 – 40 g sušeného mléka, sojového nápoje nebo jakékoli jiné alternativy
  • 20 – 25 g třtinového cukru

Postup je velmi jednoduchý:

  • nejlépe na hluboké pánvi na sucho opražíme ovesné vločky
  • až vločky vychladnou, přidáme sušené mléko a cukr

Toto je základní ovesná kaše, kterou můžete doplnit tím, co máte rádi.

Několik variací pro inspiraci

S rozinkami a jablky

  • základní kaše
  • 25 g rozinek
  • 20 g sušených jablek
  • 1 – 2 g skořice (1/2 kávové lžičky)

Se švestkami

  • základní kaše
  • 60 g sušených švestek (pokrájených)

S mandlemi a jablky

  • základní kaše
  • 25 g mandlí (plátky)
  • 15 g sušených jablek
  • 10 g chia semínek

S brusinkami

  • základní kaše
  • 50 g brusinek

Nepřeberné množství variant

Co člověk, to jiné chutě, tudíž je čistě na vás, co a kolik si toho tam přidáte.  Já dávám přednost jednoduchosti, proto nemíchám příliš mnoho chutí dohromady. Nabízí se nepřeberné množství sušeného ovoce, oříšků i semínek. Pokud máte štěstí, nic nezpestří vaši snídani víc než borůvky, maliny nebo jiné čerstvé ovoce, které si můžete natrhat.

ovesná kaše
Ovesná kaše se švestkami

Na trailu

Buď si můžete každou porci dát zvlášť, nebo několik porcí stejného druhu převážet ve větším pytlíku a odhadem odsypávat. Skvěle se hodí sáčky se zipovým zavíráním. Kromě originálních používám také ty, co mi zbydou např. po smetánce do kávy nebo po některých čajích. Následně stačí ovesnou kaši zalít přiměřeným množstvím horké vody, přiklopit pokličkou a chvíli počkat. Mám radši kaši řidší, jelikož takzvaně lépe klouže do krku. Nejvíce si ji užijete s nějakým krásným výhledem do kraje.

ovesná kaše

Ještě jeden tip pro lenochy

V přepočtu na porci to vychází o trochu dráž, ale kdo se nechce s domácí kaší připravovat, může využít jako alternativu klasické zapékané müsli. Je to stále levnější varianta než prodávané miniaturní pytlíčky s kaší. Mám odzkoušeno, že přibližně 175 g müsli zalité vodou stačí zasytit na celé dopoledne. Necháte opět pod pokličkou nacucat vodou a máte hotovo. Přitom se nabízí opět široká nabídka příchutí, mezi kterými si můžete vybrat.

Co snídáte na trailu vy? Bývá to ovesná kaše, nebo dáváte přednost něčemu jinému? Také se vám příčí, kupovat předražené instantní kaše a raději volíte domácí výrobu? Napište mi do komentářů…

spaní pod širým nebem; o blogu

Předchozí

Spaní pod širým nebem aneb stan nechte doma

leave no trace

Následující

Nenechávejme po sobě stopy aneb princip leave no trace

Sledovat mě můžete také na:

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.